Wednesday, July 22, 2009

RESEPI KEK KELADI

BAHAN A
LAPISAN KEK
500 GM TEPUNG SPONGE MIX
4 BIJI TELUR
1 SUDU MARJERIN
AIR SESEDAP ATI JELAH

BAHAN B
JEM KELADI (SEMUA BAHAN DIBLANDER)
2 BIJI KELADI (BERGANTUNG PD SAIZ KELADI)-DIREBUS
1 BIJI SANTAN
2 SUDU TEPUNG GANDUM
1 SUDU TEPUNG JAGUNG
2 BIJI TELUR
PEWARNA UNGU

CARA NYER:
UTK KEK: MARJERIN DIPANASKAN.....SELEPAS ITU DICAMPURKAN DGN SEMUA BAHAN A - DIKUKUS

UTK BAHAN B - SELEPAS SEMUA BAHAN DI BLENDERKAN - MASAK ATAS DAPUR SAMPAI JADI PEKAT - JGN LUPA....LETAK SEDIKIT GARAM DAN GULA SECUKUP RASA..
BIARKAN IA SEJUK SEBELUM DISAPUKAN UTK LAPISAN KEK...

AKHIR SKALI TABURKAN KELAPA KERING DIATAS KEK ....SELAMAT MENCUBA..KALAU TAK PAHAM KOL LER HEHEHE

LEPAS NI LEH JUALLAH CHE NGOH ..PENGEDAR KEK TERKENAL DI PASIR AKAR, hehe

SELAMAT MENCUBA UTK SEMUA....!!!

No comments:

Post a Comment